tiistai 7. toukokuuta 2019

vaaralliset jätteet, turvallisuuskoulutus ja kiertoajelu

Päivämme alkoi kello 8.00. Menimme tapaamaan Herra Stephan Rüttersia neuvotteluhuoneeseen, joka oli varattu meille. Huomasimme tuon meitä varten tehdyn kyltin vasta tauolla. 😁

 



Kun kirjallinen osuus turvallisuuskoulutuksesta Google-suomennoksineen ja kahvin/teen juonnin merkeisssä oli hoidettu, lähdimme katsomaan vaarallisen jätteen keräysautoa jota Anne meille esitteli. Herra Rütters oli hankkinut myös tulkin Danielan, joka käänsi meille asiat englanniksi. 


Anne ajaa vaarallisten jätteiden keräysautoa. Tässä hän näyttää turvavälineitä, joita on jokaisella autossa olevalla omansa. Myös turvaohjeet pitää jokaisella olla omalla äidinkielellään autossa mukana. Turvaväline laukku pitää tarkastaa joka päivä ennen päivän töitä.


Tässä turvavälineitä sisältävässä laukussa ja myös maskin suodattimessa on päiväys, jotka pitää tarkastaa. Jos päiväykset ovat vanhentuneet ja poliisi sattuu pysäyttämään tulee sakko.


Vaahtosammuttimia oli autossa ulkopuolella molemmin puolin yhdet ja sisällä kaksi. Nekin pitää tarkastaa ja seurata päiväyksiä..muuten rapsahtaa sakko.


Myös lapio ja harja pitää olla mukana.


Autossa on tuollainen pieni kaappi, jossa tarvittaessa tarkastetaan aine onko se hapanta vai emästä. Tuossa kohtaa katossa on myös suihku, jossa voi puhdistaa vaarallisen aineen itsestään, jos sitä sattuu roiskumaan päälle.


Tynnyreitä on erikokoisia ja ne ovat käyttökelpoisia näiden vaarallisten jätteiden kuljetukseen 5 vuotta. Sen jälkeen ne poistetaan tästä käytöstä. Kansissa on kunnon lukot ja niiden on oltava kiinni ja lukittuina kun auto on liikenteessä, tai taas rapsahtaa sakko.


Yläpuolella olevassa kuvassa seurataan tynnyreiden täyttymistä.


Kauheasti kaikenlaisia papereita, joissa pidettiin kirjaa millon mistäkin asiasta ja jos eivät ole kunnossa nämä niin sakko rapsahtaa. Sakko voi rapsahtaa todella pienestä asiasta.


Tuossa mapissa on 52 eri kemikaalin lajittelu asiat.


Sitten on huomispäivän kierroksen aikataulu.


Tässä  on kokovuoden aikataulu. Keräykset tehdään kaksi kertaa vuodessa/paikka, koska paikkoja on todella paljon. Keräysalue on kooltaan noin 160x160 km.


Herra Rütters ja Daniela pääsivät kuvaan keräysautossa. Kuten kuvasta näkyy sisällä on erikokoisia tynnyreitä ja keräyskontteja joihin vaaralliset jätteet kerätään.



Auton perässä on varauloskäynti, joka täytyy pitää avoinna. Työtä tehdään AINA pareittain.




Tämä oli esillä erään kontin seinällä. Moni laki säätelee vaarallisten aineitten keräystä.


Tähän konttiin kerätään aerosolia sisältävä jäte. Kontissa on tuuletusaukot, jos jokin pakkaus sattuu vuotamaan/räjähtämään niin kaasu pääsee ulos eikä pitäisi tulla isompaa vauriota.


Erikokoisia kontteja eri tarkoituksiin. Osassa oli sisässä muovisäkki ja joissakin muoviallas, toisissa oli ne tuuletusaukot. Kontteihin joissa oli muoviallas kerätään auton akut.



Uusia tynnyreitä odottamassa täyttöä.





Tänne kerätään myös vanhat sammuttimet.


Tynnyrin kannessa näkyy tuommoinen pieni pyöreä osa, jos tynnyriin tulee painetta tulppa irtoaa ja ylimääräinen paine pääsee pois.


Seuraavaksi Herra Rütters esitteli meille uudet vaarallisten jätteiden  kontit, joissa on uusinta ja kalleinta tekniikkaa, parasta jota rahalla saa.


Tulipa testattua kuinka painava oli tuo ovi avata. Pakkohan sen on olla painava, koska kontin täytyy kestää 90 minuuttia paloaikaa.  Palonkesto ei kuitenkaan välttämättä ole niin pitkä, koska kaikki tuuletusventtiilit pystytään sulkemaan nopeasti ja happi poistamaan tilasta.



Uusi kontti on sisältä tuommoinen, mm isompi vetokaappi.


Kuvassa Daniela ja suihku, jossa voi huuhtoa itsensä tai vaan silmänsä. Säädösten mukaan tuon pitää olla katoksen alla...hölmöä, kastuuhan siinä kuitenkin.
Pidimme pienen tauon ja sen jälkeen lähdimme Herra Rüttersin kyydillä Aachenin jätekeräyspisteelle.


Siellä oli tuollainen hieno kello, josta kuului aina tasatunnein kunkin tunnin kohdalla olevan linnun ääni.


Tänne saa Aachenin alueen asukkaat tuoda jätteensä ilmaiseksi, jos heillä on todiste siitä että asuvat alueella. Kuvasin myös eri jätejakeiden kohdalla olevat laput, niistä voi sitten suomennella mitä mihinkin tulee ja ei tule.


Ja taas kuvassa..


Tämä on tällainen katettu halli ja viihtyisä varmasti myös työntekijöille.











No sitten iski nälkä.


Ajoimme Herra Rüttersin kanssa Belgian puolelle syömään ranskalaisia perunoita, jotka ovat tuhdimpia kuin Suomessa. Hän osti myöskin jotain makkaraa ja Wienin leikkeen. Sain maistaa niitä ja ne olivat maukkaita.


Herra Rütters rakastaa ranskanperunoita ja suklaata, joten ruoan jälkeen suklaapuotiin.


Leonidas, ihanat aromit kun meni tuonne puotiin. Ja paljon käsintehtyjä erilaisia konvehteja. Ihana suklaapuoti, joten Heli oli taivaassa.
Sieltä lähdimme pääpaikkaamme ja juttelimme hetken vielä asioista. Sen jälkeen päivä oli pulkassa ja eikun asunnolle. Kylläpä väsyttää mutta silti piti lähteä lenkille ennen blogin kirjoittamista.

-Paula-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommenteista!