perjantai 3. toukokuuta 2019

toinen työpäivä

Meninne AWA: n klo 8.00. Ajattelimme  että olemme ajoissa vaihtamassa vaatteet ja ehdimme Herra Lenzenin luokse. Mutta eipä taasen mennyt ihan niin. Pukuhuoneen ovi ei auennut avainlätkällä, joten pyysimme apua eräältä työntekijältä. Hänkään ei saanut ovea auki, mutta onneksi Mr. Lenzen saapui paikalle ja aikansa oven lukon kanssa taisteltuaan ovi avautui. Pääsimme vaihtamaan vaatteet ja tapasimme Mr.Lenzenin hänen toimistossaan. Tänään menimme jätevedenpuhdistamolle, jossa puhdistetaan tämän AWA:n valumavedet myrkyistä.


Ensimmäiseksi kuvassa oleva Frank nro3 otti sisällä kaksi vesinäytettä, ensimmäinen oli likaisin ja haisi aika pistävälle ja oli todella ruskeaa.


Toinen vesinäyte oli hieman puhtaampaa koska se oli ollut biologisessa käsittelyssä, jossa bakteerit puhdisti sitä. Bakteerien toimiminen vaatii tietyn lämpötilan ja happimäärän vedessä.


Kuvassa Bodo tarkkailee jotain mittareita..


Kolmas vesinäyte otetaan ulkoa, joka on tullut hiilisuodattimen läpi.



Se on jo todella kirkasta ja puhdasta myrkyistä, mutta bakteereista joita se sisältää ei ole tietoa.. joten on parempi olla juomatta sitä.



Neljäs eli viimeinen vesinäyte otetaan taas sisätiloista, osmoosilaitteiden jälkeen vaikka ne eivät ole käytössä. Vesi on periaatteessa samaa kuin kolmannessa näytteessä mutta vesiarvoissa on kuitenkin eroja, johtuen putkistoista. Laitteiston läpi menee puhdistettavaa vettä 230 kuutiometriä/päivä.


Tässä Bodo tekee labrakokeita, jossa hän mittaa mm. veden ammonium-, nitriitti- ja nitraattipitoisuuksia.








Erilaisiin putkiloihin, joissa oli jo jotain ainetta sisällä laitettiin tislattua vettä ja näytevettä. 


Osaa lämmitettiin ja jäähdytettiin.


Osa oli pöydällä 15 minuuttia ja seurasimme värin vaihtumista.


Näytevesistä  mitattiin mm. pH.


Kuvan koneeseen laitettiin putkilo kerrallaan ja se luki putkilossa olevan viivakoodin ja mittasi arvoja värin perusteella.


Heidän toimistossa on monta tietokonetta, josta he seuraavat jätevedenpuhdistamon toimintaa.



Ulkona olevat tankit, joiden kautta vesi kiertää eteenpäin eri puhdistusvaiheita.


Näytteitä otetaan ja toiminta on tarkkaa, koska kaupungin ja valtion viranomaiset valvovat toimintaa. Viikoittain käy ulkopuolinen taho ottamassa näytteet myös.


Kun labratulokset olivat kirjattu, pidimme tauon ja haimme asunnolta Helin tietokoneen. Bodo ja Frank lähtivät kaapelihommiin, koska ovat ammatiltaan sähkömiehiä, mutta heidän pitää osata tehdä monenlaisia asioita työssään AWA:lla. Meistä ei ollut apua kaapelihommissa, joten teimme koulujuttuja ihan luvan kanssa. Lähdimme asunnolle klo 16.00 ja vietimme leppoisan illan koska ulkona satoi ja oli kylmä.

-Paula-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommenteista!