keskiviikko 1. toukokuuta 2019

eka työpäivä


No nii, ensimmäinen työpäivä  edessä (30.4.). Tulimme Dorothean kanssa AWA Entsorgung nimiseen firmaan, paikalliselle jäteasemalle, jossa olemme seuraavat kaksi viikkoa tutustumassa/työssä. Ensin menimme toimistolle, jossa ei ollut paikalla henkilöitä joiden piti ottaa meidät vastaan. Eli siis ei ollut tietoa että olemme tulossa, jokin katkos tiedonkulussa😆. Lopulta tapasimme Mr. Frank Lenzenin ja kävimme erilaisia asioita läpi. 


Sitten vaihdoimme työkengät jalkaan, joista Heli on erittäin tyytyväinen koska ne ovat juuri sopivat. 😊 Lähdimme Mr. Lenzenin kanssa kierrokselle jäteasemalle. Hän kertoi erilaisista paikoista mitä heillä tehdään sekä veden puhdistamosta. Kun kierros oli valmis menimme hakemaan pukukopin avaimen ja saimme työvaatteet, joiden kanssa oli pikkuisen ongelmaa, koska heille oli ilmoitettu väärät vaatekoot. Lopulta molemmilla oli hienot keltavihreät työvaatteet ja saimme pitää ruokatauon. 


Ruokailutilassa on vain loppujäte astia.  Asunnolla lajitellaan metalli ja muovi samaan  astiaan, kaikki paperit ja pahvit menevät samaan astiaan, biojäte omaansa ja lasi omaansa.


Mr. Lenzen vei meidät ruokatauon jälkeen jäteasemalle, johon ihmiset tuovat jätteensä maksua vastaan.


Siellä meille eräs työntekijä piti kierroksen, jossa kertoi tarkemmin asioista ja siitä mihin mikäkin jäte menee. Aloitimme kuvaukset SER jätteestä: pullistuneet akut ja patterit, jotka voivat räjähtää laitetaan omaan tynnyriinsä, jossa on aine joka estää palamisen.


Kovat patterit ja akut menevät samaan tynnyriin ja osasta pattereita olisi pitänyt teipata päät, jotta tulipalonvaaraa ei olisi.


Frank pitää kädessään isompaa akkua, joka menee myös omaan tynnyriinsä. Frank puhuu hyvää englantia, joten kommunikaatio ongelmia ei tule. Hän hoitaa pääasiassa SER jätepuolta mutta heillä on kiertävä systeemi työpisteillä, joten hän vaihtaa paikkaa työtoverinsa kanssa tiettyinä päivinä.


Täällä kierrätetään alle 50 cm SER jäte eri konttiin ja yli 50 cm omaansa. 



Kuvassa osa-aikatyössä oleva opiskelija, joka on ottaa vastaan ja lajittelee SER jätettä. Hän puhui meidän kanssa ensimmäisen kerran englantia ja minusta ainakin hyvää sellaista koska sain siitä selvää.




Jääkaapit ja pakastimet joissa on freonia laitetaan omaan konttiinsa, jossa ne kuljetetaan eteenpäin jonnekin. Kaikki muut isot kodin elektroniikka laitteet laitetaan omaan konttiinsa jatkokuljetukseen.


Erikseen kerätään myös tulostimien väripatruunat.


Frank kippaa televisioita konttiin.


Kaikki maatuva oksista leikattuun ruohoon laitetaan tänne viherjätteeseen.


Tänne menee kaikki puujäte, paitsi kyllästetty puu jolle on oma paikkansa.


Sitten on rakennusjäte.


Ja Heli soittaa väliaika musiikkia.. kissalanpolkkaa. 😄


Tässä on paikka kyllästetylle puulle.


Lasit jaoitellaan ruskeaan, vihreään ja valkoiseen, siis kaupasta ostettu elintarvikelasi.


Ja sitten on asbesti. Ihmiset voivat ostaa asbestin kuljetukseen valkoisen ison säkin, joka maksaa 10€. Ja tuoda sen sitten täynnä asbestijätettä jäteasemalle ja sen hinta on 40€ / 1500kg. Halpaa verrattuna Suomen hintaan joka on noin 160€ / 1000kg.


Minä siellä asbestin keskellä, yhyy!


Toinen valkoisiin säkkeihin pakattava jäte on lasivilla.


Tämä paperasia onkin sitten erilainen kuin meillä Suomessa. Täällä laitetaan paperiin kaikki paperit, pahvit, kartongit ja pehmeä paperi. Joka sitten silputaan ja ne menivät johonkin yritysten käyttöön, polttoon tai muuhun kierrätykseen.. Se jäi vielä hieman epäselväksi..


Maalit omassa kontissaan.


Isokokoiset jätteet, jotka eivät mahdu jätesäiliöön. Jätekasa näyttää samalta kuin Keltakankaalla oleva lajittelematon jäte. Heli on ollut Keltakankaalla työssäoppimassa, joten hänellä on tietoa asiasta. Täällä tuo menee poltettavaksi. 
Vielä on keräyslaatikot ehjille vaatteille, kengille ja kodintekstiileille.


Päivän päätteeksi Mr. Lenzen toi meille avainlätkät, jotta pääsemme kulkemaan ovista. Hän halusi myös ottaa kuvan Suomalaisista, koska ei ole ennen semmoisten kanssa ollut tekemisissä.. 

-Paula-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommenteista!