maanantai 6. toukokuuta 2019

kompostointijuttuja gabcolla


Tänään ollaan sitten kompostihommissa. Tämä yritys on Kompostierung Gabco GmbH ja alue, jossa nyt olemme, sijaitsee aivan sen jäteaseman vieressä, jossa olemme jo olleet. Gabco on siis eri yritystä kuitenkin, mutta yritykset tekevät yhteistyötä ja esimerkiksi viherjäte tuodaan tuolta vierestä tänne jatkokäsittelyyn eli siis kompostoitumaan.


Kuten kuva kertookin, miljoonat pieneliöt ovat apuna tässä kompostointiprosessissa. Tuo kuva on itse asiassa sen hallin päädystä, jossa kompostoituminen tapahtuu. Valtavan suuri rakennus, huomaa tuo ovi hallin nurkassa... Yläkerran ovet ovat avoinna, koska tuolla hallin yläkerrassa on todella lämmin, nimim. Kokemusta on. =D


Kompostoiminen on siis tärkeä asia ja alueen viherjäte tulee tänne prosessoitavaksi. Ei siis kotitalous-biojäte, vaan muu viherjäte. Puiden kannot ovat liian isoja näille masiinoille, ne menevät ymmärtääksemme suoraan poltettavaksi.


Prosessi on melko tehdasmainen, sitä valvotaan tietokoneella ja siihen liittyy monia eri vaiheita. Ensin tänne tulee siis raaka-aine, joka voi olla aika isokokoistakin, katso tuo ylempi kuva. Se kulkee silppurin läpi:


Silppuri on tosin tuossa kuvassa nyt tauolla. Joka tapauksessa tuosta sitten se muju tuupataan kompostoitumaan kahdeksi viikoksi tuollaiseen hallin osioon:


Tätä prosessia seurataan tietokoneilla ja erilaisilla mittareilla. Kävimme hallin sisällä katsomassa lukuisia putkia ja muita masiinoita:


Hallin yläkerrasta näimme, kuinka jokaisen osion kohdalla on eräänlaiset valtavat anturit, joilla sitä sisällä olevaa mujua tarkkaillaan lämmön, happipitoisuuden ja kosteuden osalta. Nuo kuvassa lattialla olevat tötsät on avattavia luukkuja ja niistä tököttävät monta metriä pitkät mittarit:



Mittarit täytyy tuolleen taittaa, koska niitä ei muuten pysty oikein käsittelemään.

Kun massa on ollut hallissa pari viikkoa, se siirretään jälkikompostoitumaan tuohon viereen maa-alueelle neljäksi viikoksi. Pieni sivuhuomautus: ei haise yhtään miltään. Siitä sitten pikkuhiljaa aletaan massaa silppuamaan taas pienemmäksi ja hienommaksi. Tässä kyseinen laite toiminnassa:


Kuten näkyy, siitä lentelee parhaillaan kahta erikokoista silppua eri suuntiin. Koneeseen voi vaihtaa tuon pyöreän rummun, niitä oli hallin vieressä ainakin neljällä erikokoisella reiällä varustettuna:


Sitten massat jaetaan omiin kolosiinsa tuonne kentälle ja niistä voi yksityiset henkilöt ja yritykset tulla ostamaan tarvitsemaansa maa-ainesta. Kaikkea löytyy välillä multa - karkea hake:



Siinä oli hienointa sorttia ja tässä sitä karkeinta:



Tuo karkein on tosin puuhaketta, ja mikäli oikein ymmärsimme, sitä ei täällä tehdä. Kuitenkin tuosta täällä tehtävästäkin aineksesta löytyy useaa eri karkeutta, erilaisiin tarkoituksiin. Täällä on saatavilla oikein hyvät ohjeistukset siitä, mitä mihinkin kannattaa laittaa, esim. kukille, juureksille, katteeksi jne. Noita puuhakkeitakin on kolmea eri karkeutta ja niistä keskimmäinen on sellaista, että se on virallisesti oikean kokoista esimerkiksi lasten leikkialueiden alustaksi. Täältä voi ostaa myös valmiina säkkitavarana noita tuotteita, ihan kuin Suomessakin. Enemmän täältä kuitenkin haetaan tavaraa peräkärryillä ja vastaavilla ja isoja määriä nämä myös kuljettavat suoraan asiakkaille.

Prosessista vielä vähän lisää: Siihen kuuluu siis hyvin tärkeänä osana oikean kosteuden ja lämmön ylläpitäminen, jotta kompostoituminen on nopeaa ja tehokasta. Noissa hallin sisällä olevissa osiossa kiertää koko ajan yksi ja sama vesi, se systeemi on siis suljettu. Tuo musta pömpeli sisältää tätä vettä. Mikäli vesi alkaa vähetä - sitähän siis koko ajan toki prosessissa myös kuluu vähän pois - sitä juoksutetaan pihalla olevista sadevesiä keräävistä altaista lisää.


Komposti vaatii myös ilmaa ja tuottaa itsessään sitten kaasuja, jotka pitää johdattaa sieltä pois niin, ettei ne saastuta ilmaa. Tässä on pari kuvaa ilman biologisesta puhdistuksesta:



Tuossa siis on tuota haketta, sellaista laatua, joka ei kelpaa kompostointiin. Se on sen verran isokokoista, että ilma pääsee siellä hyvin kulkemaan. Hake pidetään kosteana (letkut tihkuttaa siihen vettä) osittain prosessin takia ja osittain myös siksi, ettei tuuli lennättele sitä pois tuolta. Tämä systeemi pysyy sulana myös talvella, sillä se on lämmintä.


Koneet on täällä ihan valtavan kokoisia. Kannattaa siis todellakin totella varoitusmerkkejä ja yleensäkin vaan pysyä pois tieltä, kun ne liikkuvat!






Tämä seuraavan kuvan masiina kiinnitetään traktoriin ja sillä siivotaan aluetta joka lauantai. Täällä onkin kyllä ihan huomattavan siistiä kaikkialla!


Vastapainoksi sitten kuva maailman söpöimmästä pienestä jäteastiasta, joka on sosiaalitiloissa ruokapöydällä roskiksena. =D


Jälleen alkaa olla yksi mielenkiintoinen päivä paketissa. Vähän on tässä oltu kielikylvyssäkin, nimittäin enkkua puhuu kunnolla vain yksi nuori mies, joka ei ehdi meitä koko ajan jututtaa. Olemme siis jutelleet johtajan kanssa myös saksaa ja vielä enemmän sellasta saksa-enkku-sekakieltä, ja oikein hyvin on tultu toimeen ja ymmärretty asiat. Mä vähän koitin tässä pientä ylennystäkin itselleni hankkia, kun menin heti ekaksi istumaan kahvipöydässä pomon paikalle... 


Oho, hups!! 🙈 No mutta täällä on kyllä tosi kivaa porukkaa, eikä olla koettu yhtään kertaa, että olisi jotenkin hirmu jäykkää ja pomot olis ihan eri asteella mitä duunarit. Kyllähän täällä puhutellaan joitakin henkilöitä herroiksi ja rouviksi, mutta pääosin täällä tuntuu pomot ja työntekijät olevan ihan kavereita. 

Kyllä meillä on täällä niin kivaa!!


Tschüss!

-Heli-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommenteista!